Kenapa saya tak macam orang lain?

10.12.13 11 Comments A+ a-




Bismillahi Rahmani Rahim



Sebelum baca entri ni, cuba klik dulu video ni..
Sediakan tisu awal-awal la aku nasihatkan kalau ada yang alah-alah bawang..











Cis..habuk masuk mata pulak..









Jadi, apa pengajaran yang kita boleh ambil dari video ni?
Pada aku, ada masa-masa kita kena jadi diri sendiri daripada cuba fake jadi orang lain..
Sebab mungkin kita ada potensi yang kita tak tahu..
Tup-tup potensi tu keluar waktu kritikal..
Baru kita tahu hebat tak hebat diri kita sebenarnya..


Momen ni paling menyentap aku rasa..




















"Saya nak jadik kool macam pakcik"..ujar aku








Benda ni buat aku teringat..
Aku teringat dulu masa aku mula-mula kerja..
Masa tu kat Sunway..aku tengah nak makan..









Aku nampak ada pakcik buta berjalan ke arah aku..
Adalah perempuan pimpin dia tak pasti sedara-mara ke tak..









Aku standby sedekah sikit kemudian aku bagilah kat pakcik tu..
Macam biasa dia nak bagi tisu kan..
Tapi aku nak tolaklah..
Tiba-tiba baru aku perasan yang pakcik tu bagi bukan tisu..
Dia bagi aku..










Penanda buku Braille..
Perghh!! First time aku nampak penanda buku unik macam ni..kool gilak..
Abjad braille tu timbul-timbul bila aku raba dengan jari..
Kebetulan pulak masa tu ada drama bersiri melayu pasal remaja buta tengah belajar Al-Quran Braille..lagi teruja aku..










Jadi, pada aku OKU bukan orang kurang upaya, tapi orang kuat upaya..
Sebab dalam kelemahan yang ada pun, mereka still berusaha kuat untuk membaca, tuntut ilmu dan lain-lain..
Jadi, kalau kita nampak OKU janganlah kita cerca caci maki mereka..bukan mereka nak pun dilahirkan sebagai OKU..
Kalau ada kemudahan OKU dalam LRT, tandas atau tempat parking, janganlah kita yang normal ni sibuk-sibuk pulak ok..:)
Cukuplah kesusahan yang mereka ada..jangan disusah-susahkan lagi..

Ok, sebagai nak bagi ending yang semenggah sikit, cuba kau orang teka apa aku tulis guna braille ni..

























tengok..aku dah agak dah..
kejap je dah give-up dah..
tak gigih macam OKU betul..
kehkehkeh..


11 komen

Write komen
plain83
AUTHOR
December 10, 2013 at 5:13 AM delete

hmmm... nak cakap ke tak, nak cakap ke tak... mesti melambung tinggi tuan blog ni jika diungkapkan apa yg tertulis oleh ayat braille itu wehehehe~ XD

Reply
avatar
December 10, 2013 at 6:35 AM delete

perlu ke aku translate ayat tu?? sebab takut kau x sanggup baca je nanti.. hohoho~

sometimes dorang ni ada yang ok, ada yang betul2 nak cari rezeki.. tapi x kurang jugak yang menipu. selagi termampu aku tolong la..

Reply
avatar
cEro
AUTHOR
December 10, 2013 at 9:05 AM delete

Woi woi...Apa ni ninja potong bawang duduk sebelah aku. Meleleh air mata woi...

Pd aku, pengajarannya video tu mudah,
"No one in the entire world can do a better job of being you than you."

..dan braille ko yg last tu, aku tak rujuk ke atas dah boleh teka apa ko tulis. Dia mcam teka-teki jenis decoding, jenis yg paling aku suka...heheheh

Reply
avatar
Razfira
AUTHOR
December 10, 2013 at 6:33 PM delete

ok.. mmg sedih giler.. huwaaaaa

Reply
avatar
Aujinz
AUTHOR
December 10, 2013 at 9:12 PM delete

aku tak boleh tengok video tu kat opis.. nantilah aku tengok...

dan tulisan braille kat bawah tue macam serampang dua mata.. kakakakka...
aku tau dah ko punye niat Bero.. koh koh koh

Reply
avatar
December 12, 2013 at 12:18 AM delete

video tu memang inspired dan touching, cuma aku terfikir ada tak dalam dunia realiti macam tu. i mean, macam mana seorang pemuzik nak dengar atau composed lagu sedangkan dia tak pernah dengar bagaimana bunyi bait muzik? seperti juga seorang yang tiada dera rasa, bagaimana dia nak jadi seorang tukang masak kalau rasa makanan pun dia tak pernah rasa? atau seorang yang tidak boleh melihat bagaimana dia nak menjadi seorang pelukis?

Reply
avatar
Keri Ikhwan
AUTHOR
December 18, 2013 at 9:36 AM delete


video tu memang touching.
tapi entri ni double toching.

Reply
avatar
nanadhoi
AUTHOR
December 31, 2013 at 8:34 AM delete

i love kartunster kot,
malas nak scroll atas bawah banyak kali.
hehhe

Reply
avatar
Shikari Aki
AUTHOR
December 22, 2014 at 5:45 AM delete

Video private huuuu mungkin sbb aku layan blog ni dah nak masuk 2015 agaknyer ..

Reply
avatar