Dilema Tugiman Si Peneroka Felda

24.10.14 5 Comments A+ a-




Bismillahi Rahmani Rahim





























Tugiman tinggal di Felda Taib Andak Johor..
Beliau masih belum pasti pasukan manakah dihatinya..
Begitulah dilema beliau..



Apapun, selamat Tahun Baru Islam 1436 Hijrah 
dari aku :)



Moga tahun baru menjanjikan sesuatu yang lebih baik untuk pengHIJRAHan diri kita..







Pulanglah ke pangkuanku..

17.10.14 5 Comments A+ a-




Bismillahi Rahmani Rahim




































































Wau..berhabuk naa blog ni..haha..
Ok, dah lama gila tak melukis..
Skill aku pun dah karat balik ni..
Kena start praktis balik..

huhu..

Btw..Selamat belated Hari Raya AIdilfitri, Hari Raya Aidiladha :) haha

Projek Buku Komik KAMI

20.5.14 22 Comments A+ a-




Bismillahi Rahmani Rahim





Hi para kartunstan sekalian :-)
Dah lama aku tak update..adalah dalam 1,2 bulan sejak bulan Mac lalu..
tup tup dah nak masuk hujung Mei kan?
Untuk penjawat awam, gaji masuk 22 Mei ni kan?
Untuk kakitangan swasta, mesti genap bulan..dalam lagi 8,9 hari gitu kan..

Jadi, apa signifikan gaji masuk dengan entri kali ni nih?
Hmmmm..Nampak tak permainan aku?
heh heh heh




*****









Ini cerita flashback 20 tahun yang lampau..
Komik banyak mempengaruhi dan mendiami sebahagian besar hidup aku..
Masa kecik dulu, aku suka baca dan kumpul koleksi komik..
Mutiara Naga, Yuyu Hakusho, Dik Cerdas, Misteri Naga
Komik Kawan, Bip!, Ujang, Gelihati, Gelagat, Gila-gila
Alam Perwira, Pedang Setiawan, Raja Rimba, Dewata Raya
Semua jenis komik bangsa dan negara aku baca..
Sama ada beli atau pinjam dengan kawan-kawan..














Sedikit sebanyak, stroke kartun dia orang pun mempengaruhi stroke kartun aku jugak..
Aku mula berjinak-jinak menconteng dinding rumah..dari jinak, aku makin liar..
tangan aku ligat menconteng ultraman kat dinding rumah dan almari dapur mak..tapi..
Lepas kena sekali PAANGG dengan bapak aku, terus aku insap dan lukis atas kertas..














Komik pertama aku dilukis atas kertas saki baki Buku Skrap Keluarga Saya abang aku punya..
Kertas dahlah ada lubang kat tepi..kalerful pulak tu..
Walaupun aku lukis guna ballpen biru dengan pembaris je, aku puas hati gila dapat lukis komik tu..














Tajuk buku komik tu - Mat Komando..
Aku plagiat balik daripada komik yang asal, tapi ikut stroke sendiri la..
Sebab masa tu aku tak reti buat jalan cerita sendiri lagi..
Aku ingat lagi, lepas siap aku simpan komik tu dalam laci biar abang aku tak gelakkan aku sebab lukis kartun plagiat..















Aku ingat tu buku komik pertama dan terakhir aku..
Sebab lepas tu aku lebih banyak menconteng dari buat komik sendiri..
Tapi masa berlari dengan sangat cepat..
Aku tak sangka..
Impian buat buku komik sendiri yang aku tak pernah berapa impikan selama ni bakal terhasil..
Walaupun sekadar buku underground..Aku puas hati..
Buku komik sendiri yang ada lukisan kau..
Gila aku tak hepi..hahaha..














Jadi aku dengan sipu-sipu malunya ingin memperkenalkan buku komik underground 
yang mungkin berpeluang menyelit-nyelit di almari rak buku kau orang 
para kartunstan sekalian :-)
Buku dengan kaler kaver depan yang berpinar mata..
Dengan kandungan komik asli yang tak ada dalam mana-mana entri blog ini..
Hasil gabungan beratus-ratus email berantai, titik peluh dan eye bags 3 komik blogger..




Mempersembahkan!...




Dururummm.......dururummmm...Dururummm.......dururummmm...




Dururummm.......dururummmm...




Tadaa....










Buku Komik 
KAMI! Rileks, Benda Boleh Settle!
Spesifikasi | 126 ms berlukisan | kulit buku tebal dan glossy | hard rock kafe binding
Harga | $25/- sahaja termasuk kos penghantaran  

Ya, muka depan itu adalah 3 kartun kami iaitu 
Lanun Aujinz : aujinz.blogspot.com
nazha anua : kartunster.blogsspot.com














Jom intai-intai sikit isi dalam :

Ni bero aujinz punya part..
Memang awesome..comel sangat stroke dia rasa macam nak picit-picit je..
















Ni entah kartunis mana punya part entah..
sesuka hati je habiskan banyak mukasurat..ingat nak print murah ke?
Dah lah jom skip jom skip..
















Dan yang ni bero cero punya part..
Kalau tengok dah lebih ke komik woo daripada nomik..















Dan ya, lukisan kat atas aku cedok daripada bero aujinz dan cero..
Sebab kata kolaborat kan..jadi gambar pun kena kongsi jugak la..
kan?tak gitu..ke macam mana bero?
















Heh heh..sori kartunstan sekalian..
dia orang memang macam ni..saja buat kontroversi biar laku la tu..ceh..
Tak perlu pun..kita kerja kenalah ikhlas, barulah para pembaca blog kartunster ni nak order dengan ikhlas jugak kan?














Kan? :-)















Kaannn?*suara psiko*















Haha..ok sori guys..gurau je ok..
Kepada yang berminat untuk membaca karya kami, anda dialu-alukan untuk mendapatkannya segera..
Boleh berikan butiran nama dan alamat, kemudian email ke nazhaanua@gmail.com
di bawah tajuk Buku KAMI!

Sila tempah dengan segera kerana ia terhad masa dan stok juga..













Kepada para pembaca dan bakal pembeli, terima kasih kerana sudi menyokong kami :-)
Doakan kami berjaya dan dapat muncul dengan produk baru yang lebih berkualiti OK :-)










Trivia 1: nazha anua, aujinz dan cero tak pernah langsung berjumpa..
semua urusan adalah secara online..

Trivia 2 : cero dan aujinz dah buat entri hari isnin pada pukul 9 pagi..
aku je yang lambat siap buat entri..tak ada elemen seperais langsung..

GiveAway Contest Gila Buasir Otak: Artikel Pilihan

27.3.14 12 Comments A+ a-






Bismillahi Rahmani Rahim





Sempena meraikan entri ke 1000 blog buasirotak, 
aku dengan takzimnya menyahut seruan kontest yang diadakan heh heh heh..
Sebelum tu, Tahinah Tahniah Buasir Otak atas pencapaian luar biasa @ abnormal ni..





klik-klik banner ini










Jadi entri bertajuk : Baling Tin



























































Pernah main baling tin/baling selipar ? :-)
berbirat woo badan kena selipor..


Dedication : MH370 in Southern Indian Ocean

25.3.14 8 Comments A+ a-













Dedicated to mh370













We waited for your return,

We tried all ways to rescue you,

















Hours turned to days,

Still we never gave up on you,



















Theories started unfolding,
Hijack , man or machine ?


















Soon the days turned to weeks
Still we never gave up on you,



















Families were broken, shattered
Leaders were lost without answers,


















The waiting seem never ending,
Still we never gave up on you,



















Mothers, fathers, siblings, children,
A deep lost, each so valuable,


















Longing just to see the familiar smile again,
Still we never gave up on you,




















Latest technology, sophisticated assets,
So many countries beyond borders





















All wanting to find you,
we never gave up on you,























Finally a news we dreaded to hear,
Your flight ended they say,
























Was our waiting in vain?
No, cause we will never ever give up on you























Many lost their precious jewels,
Passengers, crews and our dear national carrier,























Our hearts are torn, tears overflowing
But Life has not ended only changed





We will still not give up on you




































Lost but never forgotten.









Alfatihah and deepest condolence to all on board family's of MH370












Credit : here