Marilah Kita Menjaga Perasaan Mesin ATM

2.11.11 2 Comments A+ a-

Bismillahi Rahmani Rahim


Sifat busuk yang macam ini memang annoying..
.
.
Once upon a time..

.
.
Tett!!Tett!!NyeTT!!
.
.

Cucuk duit daripada mesin ATM yang biasanya orang buat pada hujung bulan lepas gaji 
adalah sikap yang senonoh dan terpuji.
Mungkin anda banyak nak guna duit untuk bayar bil itu ini, bagi kat mak abah, simpan duit kahwin, bayar zakat, sedekah kepada fakir miskin dan sebagainya..Bagus,ia amalan mulia..
.
.
zuuuu..zuuuu~
.
.

Cetak resit lepas ambil duit di bank walaupun anda dah tahu balance duit dalam akaun anda adalah terpuji..
mungkin anda nak double check mana tahu balance kat skrin mesin ATM berbeza dengan pada resit..
Anda memang sangat teliti..Bagus,ia amalan mulia..
.
.
.
Semak dan cuba hafal no rujukan tertera pada resit lepas urusan perbankan anda adalah satu lagi sifat terpuji..
Mungkin ia penting supaya setiap urusan transaksi yang dilakukan ada rekodnya..
Manalah tahu bila ada masalah pada masa depan ke,boleh rujuk balik kan..Bagus,ia memang amalan mulia..
.
.
.
Kemudian anda lipat resit tuh kecil2..wah,adakah anda nak simpan ia dalam poket anda lantaran saiz poket yang kecil mempunyai ruang yang terhad?Terpujinya sikap ini...
Eh, kenapa keronyokkan resit tu lepas tu buang sepah2?Kan kat tepi mesin ATM dah ada tong sampah?
Aku baru je bersangka baik lagi tadi...
Kucing parsi betullah (mencarut secara baik) ,ini amalan hina, keji dan terkutuk tahu tak?
Kalau dah tau tak nak simpan resit tu kenapa pergi cetak tadi?Oh,saja nak test button ATM tu...
Ok,tapi lepas baca resit kenapa buang pula?kan membazir kertas tu?Oh,sebab dah hafal no rujukan tu..jadi resit tu dah tak guna..
Ok,tak apalah kalau buang..tapi kenapa buang sepah2?Apa anda ingat ini mesin ATM adik angkat (mencarut yang berhemah) anda yang punyakah!?Oh,anda punya sukalah nak buang kat mana je pun ya?
..
.
.
.
.
.
.
.
Watchaaaa !!!!!haa,ini makan dia....
.
..
.

Aku ingat kalau mesin ATM ni boleh aku kawal dengan teknik bayangan macam dalam cerita REAL STEEL tu, memang aku kasi terajang sikit vetebrata anda2 yang berintegriti langsung ni..
Jagalah sikit alam sekitar..Kita bukan wariskan bumi ni kat anak cucu kita,tapi kita pinjam je bumi ni dari mereka tahu..annoying betul..nah,ambil ni lagi sekali...WATCHAAAA!!!
.
.
.
Ini semua sarcastic..anda jangan ingat ia compliment pula ya..




p/s:best woo REAL STEEL..2x tengok kat panggung..hehe..kutip sampah kutip,jangan tengok je..aku bertukar ke mode bayang karang..

2 komen

Write komen
rL
AUTHOR
November 3, 2011 at 1:43 AM delete

...huh, resit ATM bersepah...memang menjengkelkan mata untuk dilihat...ade yg lipat, ade yg renyuk mcm bola, etc...kan bagus, klu dorg cucuk duit, tapi ambik resit je, then duit tu dorg renyuk² & buang merata...at least x menyemakkan mata (nak sarcastic jgak)...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
November 3, 2011 at 2:26 AM delete

aduh,terasanya..ahahaha

em..mse tu matawang da xpakai duit da..matawang suma pkai resit..duit pulak jadi resitnya..hehe

Reply
avatar