Teknologi Pemangkin Masa Depan Ummah

3.8.12 8 Comments A+ a-


Bismillahi Rahmani Rahim



Hari ini saya akan berkhutbah tentang kepentingan teknologi dalam merencanakan wadah dan acuan kebersatuan ummah di negara malaysiaku tercinta..
Hal ini adalah kerana..
 Ya tuan-tuan hadirin hadirat sekalian..
..teknologi sekarang memang berkembang dengan pesat..
Sana sini semua adalah teknologi..




Tak kira golongan umur tua muda hatta budak seawal usia belum mumayiz sekalipun dah didedahkan dengan teknologi di hujung kuku jari ini..





Teknologi telah mencetuskan kegilaan bak orang putih kata viral tapi bahasa melayunya fenomena yang aneh dimana semua orang tersengih sendirian di depan skrin telefon selular masing-masing kemudian gelak kecil sendirian..hik..hik..hik

Ya, telefon selular bukan lagi hanya untuk SMS dan call bahkan lebih dari itu..
Bukan juga untuk mendengar nada dering polifonik..
Tetapi, dengan teknologi yang dikuasakan oleh 4G, kita dah boleh 
ber.. 




ber..





ber..
 dan bermacam-macam ber lagi..
Begitulah hebatnya teknologi tuan-tuan hadirin hadirat yang dirahmati sekalian..














Oleh yang demikian itu..
..kerana bukanlah alasan untuk kita gunakan biar kita tak tidur masa dengar khutbah semasa Solat Jumaat..
Sekian sahaja khutbah saya kali ini..


Isu ini ada dikupas di Blog Encek Noob - BuasirOtak









Tiada panggilan sepenting panggilan ilahi:)

8 komen

Write komen
skulluv
AUTHOR
August 3, 2012 at 2:39 AM delete

ye, betul2.sokong sangat.nice.

Reply
avatar
norinaomar
AUTHOR
August 3, 2012 at 2:40 AM delete

saya agak ketinggalan bab gadget ni..
tapi saya rasa tak selesa bila orang masuk masjid nak update, nak twit, dah keluar masjid nak tuit,jadi saya bersangka baik sajalah dengan mereka..

teringat pulak entri noob rasanya pasal gajet ni

Reply
avatar
zack
AUTHOR
August 3, 2012 at 2:59 AM delete

keh3 seronok ke sangat publish status,updated apa yg kita buat tiap2 saat..macamlah user yg lain suka apa yg kita buat.

Aku rasa buku dairi harus dipopularkan semula,sitem berutus surat pun perlu dijenamakan semula,Malah telefon rumah pun perlu dipasang kembali disetiap rumah untuk mengelakkan diri terlalu bergantung kepada material canggih.

Reply
avatar
new hope
AUTHOR
August 3, 2012 at 1:28 PM delete

teknologi menyebabkan kerajaan tidak dpt kawal kita

KLIK Brain drain meningkat

http://merahdanbiru.tumblr.com/

Reply
avatar
cEro
AUTHOR
August 4, 2012 at 9:41 AM delete

Haha...
bak kata maxis,
"Apaguna teknologi tanpa kehidupan."

Reply
avatar
nazha anua
AUTHOR
August 5, 2012 at 7:19 AM delete

Itulah..obses sangat dengan teknologi..parah dah ni..
nak berak pun tek perlulah update juga rasanya..ketahian namanya tu:)

Reply
avatar
Aujinz
AUTHOR
August 5, 2012 at 6:18 PM delete

aku pun tak faham.. agaknya depa ingat bersocial di talian tak sama dengan bercakap semasa khatib baca khutbah kott...

Reply
avatar