Misi Buka Puasa #3 : Aku dan Kokokan Terakhirmu

14.8.12 18 Comments A+ a-


 Bismillahi Rahmani Rahim


Aku pun apa lagi..punyalah heppi sebab dapat tangkap ayam tu..
Ingat senang ke..lepas tu kan..erk..

"Woi woi, kau apahal takda intro takda apa tetiba je heppi tangkap ayam ni?!"
ujar anonymus tak dikenali..

 Eh, takda intro eh?hehe..
Ok, sila baca entri ini dahulu untuk pencerahan lanjut sebab aku malas nak intro pepanjang:)




Abah memang dah standby asah parang panjang kat tepi pokok limau..
Bila dengar bunyi "SHRINGG!, SHRINGG!!" tu memang aku dah terkemut-kemut dah..





 Bak kata pepatah "belakang parang kalau diasah akan tajam juga"
Tapi tak pernah nampak lagi abah asah belakang parang..
Gilo ko hapo nak asah belakang parang..





Ah sudah..aku dah terbayang macam-macam dah bila tengok parang tetajam macam tu..
Maklumlah tak berapa nak sunat lagi masa tu..





Kat keluarga aku memang keturunan kalau adik beradik dah besor sikit kena ambik turn gilir-gilir pegang ayam bila abah nak sembelih..
Bulu leher nak kena selak biar nampak batang lehernya..





Begitulah kesudahannya kenapa anak ayam menjadi yatim sejak kecik:(





Lepas habis sembelih,  ayam tu aku lemparkan dengan sopan ke semak samun berhampiran..
Kalau kat kedai ayam biasanya diletak dalam sangkar je..





Bila aku tengok ayam tu meronta-ronta masa dah nazak, rasa macam kasihan sangatlah pulak..
Serius aku ada rasa ngeri sikit masa tu..
Tapi nak buat macam mana, dah kau ditakdirkan menjadi rezeki aku kan..






Eh, tiba-tiba bersambung ke entri Misi Buka Puasa #3 aka entri terakhir pulak..
Feras betul!

18 komen

Write komen
rAIHan
AUTHOR
August 14, 2012 at 10:29 AM delete

siyes xmo tgk haiwan kena sembelih. nnt ksian. bila kesian, tak lalu nak makan. :(

Reply
avatar
zack
AUTHOR
August 14, 2012 at 10:41 AM delete

Grrr! kenapa kau tak lukis brutal skit bro macam blog kari ngeri,baru ada feel..ini tak..betapa comelnya ayam itu ketika disembelih xD keh3

Reply
avatar
zack
AUTHOR
August 14, 2012 at 10:43 AM delete

Haram bagimu daging haiwan yg disembelih jika kamu menumpahkan perasaan kasihan kepada haiwan tersebut.

Reply
avatar
keri ikhwan
AUTHOR
August 14, 2012 at 11:22 AM delete

pegang ayam time nak kena sembelih takde masalah, tp nak sembelih sendiri aku awal2 surender.. haha
rasa ngilu2 je leher klu buat sendiri

Reply
avatar
norinaomar
AUTHOR
August 14, 2012 at 2:03 PM delete

percaya tak saya pernah sembelih ayam?betul ni tak tipu tau

Selamat Hari Raya Nazha..tak dapek den nak baco yang episod seterusnyo..den balik kampung hari ni dah

Reply
avatar
BiskOt
AUTHOR
August 14, 2012 at 2:27 PM delete

teringat dulu2, masa kecik, bela ayam bulu kaler pink, hijau ngan kuning. bela pula kat rumah teres lak tu. bila ayam dah remaja semua kene semelih. ngeri nk makan mgingatkn bebulunye yg bkaler.

Reply
avatar
nurdani
AUTHOR
August 14, 2012 at 2:58 PM delete

dulu kalau tengok ayam kena sembelih, tetiba je rasa leher sendiri kena potong.

Reply
avatar
RazFiRa
AUTHOR
August 14, 2012 at 3:02 PM delete

hehehe so cute ayam tu.. selamat tinggal dunia yg kejam!

Reply
avatar
aidil azuan
AUTHOR
August 14, 2012 at 5:01 PM delete

ana dpt rasa kn..entri terakhir..ayam tersebut akan di goreng & rasa nye mcm kentucky fried chicken..huhu

Reply
avatar
misz_eyza
AUTHOR
August 14, 2012 at 6:22 PM delete

tak sanggup nak menengok binatang kena sembelih depan mata... dulu penah tgk org sembelih lembu korban...dasat sebab sampai ke hari ini eyza tak akan makan daging korban huhu...

Reply
avatar
Aujinz
AUTHOR
August 14, 2012 at 6:48 PM delete

tak boleh rasa kesian kepada haiwan yang disembelih.. nanti tak boleh makan..
Masa kekecik aku dah dilatih sembelih ayam.. sembelih lembu jer belom..

Reply
avatar
August 14, 2012 at 9:36 PM delete

sgt teruja time lepas kena sembelih sb ayam boleh jalan2 n terbang sana sini sinun

Reply
avatar
merahitujambu
AUTHOR
August 14, 2012 at 10:10 PM delete

ceh..sambung2 bagai tau..penah tgok arwa atuk sembelih..pastu bila dh besar g kurus sembelihan..sebelah mata je sembelih..keh..keh..keh..**belagak..tp hakikat..XD

Reply
avatar
nazha anua
AUTHOR
August 15, 2012 at 1:22 AM delete

hehe..ayam tu sengaja buat muka comel untuk dikasihani la bro..

Reply
avatar
nazha anua
AUTHOR
August 15, 2012 at 1:23 AM delete

sebab tu saya jadi tukang selak bulu leher ayam je..hehe

Reply
avatar
nazha anua
AUTHOR
August 15, 2012 at 1:24 AM delete

uih..tu saat ngeri tu..

Reply
avatar
SiBudakKurus
AUTHOR
August 15, 2012 at 3:22 AM delete

pernah sembelih ayam. waktu zmn asrma kt skolah. sebb budk lelaki sikit. ayam bnyk. haha

Reply
avatar
C++
AUTHOR
August 15, 2012 at 3:35 AM delete

Bhai NaZha...

Gua pernah sembelih ayam.... tapi takder saper pon nak makan ayam yang gua sembelih... mak gua gelak jer biler tau gua sembelih ayam....

Pasai tue la gua jadi vegetarian la nih.... (macam penipu jer kan... hahaha)

Reply
avatar