Misi Bulan Puasa #1 : Lauk Buka

6.8.12 22 Comments A+ a-


Bismillahi Rahmani Rahim


Abah aku dulu pernah kerja kilang ayam..
Jadi selalu bawak balik anak ayam kecik-kecik yang kaler kuning keemasan ala-ala pingat emas Olimpik London 2012 tu..
Eh, tak boleh cakap pingat emas sebab semua tengah mood sedih eh? Maap maap..

Ok, aku sambung cerita balik eh..
Jadi, ayam kampung ni liar sikit..kalau puasa-puasa nak kejar ayam buat lauk memang tak dapeklah yop..
Kenalah kreatif sikit buat macam ni..barulah dapat makan buka ayam masak kicap kan..
Tengok, dari kecik lagi aku dah dididik dengan istilah "kita kena korbankan sesuatu untuk dapatkan sesuatu" tahu..sungguh bergaya matang bukan..hehe


Kamu semua pernah buat macam ni tak?





































*feel like a SIR*

Pernah buat tak? Tak pernah buat kan? Yela, budak bandar katakan..lol
Aku paham..kalau yang dok rumah pangsa 15 tingkat tu tak kan nak huloq tali dari ataih pulak kot kan..hehe

Ok, persoalannya, apa jadi kat ayam tu nanti? 
Jeng..jeng..jeng..jeng..
Nak tahu tak? nak tahu tak? Sila angguk sikit..
Kalau nak tahu, nantikan sambungannya di entri Misi Bulan Puasa #2 ya..:)


22 komen

Write komen
merahitujambu
AUTHOR
August 6, 2012 at 10:08 PM delete

nampak mcm kejam..tp kalau x kejam nk mkn apa kan..ahahaha..XD

Reply
avatar
Yousof
AUTHOR
August 6, 2012 at 10:11 PM delete

Hahaha ada gaya seorang pemburu yang bijak!! ;D


Dah update sambungan jangan lupa rojer aku bro.

Reply
avatar
August 6, 2012 at 10:17 PM delete

penah bt tapi pakai bubu.. sb pakai jerat ne selalu je tak kena.. xtau la nape..huahua.. bg alamat cepattttttttt:P

Reply
avatar
C++
AUTHOR
August 6, 2012 at 10:20 PM delete

Bhai NaZha...

Cheiyt... macam haram jer guna taktik tue untuk perdayakan ayam... lain kali pakai lastik la... hahaha.... (err.. lastik lagilah kejam) .... hahaha

Aper-aper pon... ayam kat romah mak gua semua dengar cakap.. hulur jer pisau.. semua datang serah tengkuk... hahaha

Reply
avatar
August 6, 2012 at 11:53 PM delete

kesiannya kat anak ayam tu mak dia kena makan

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
August 6, 2012 at 11:58 PM delete

jerut leher ayam guna taktik mcm tu lg kejam kot..

Reply
avatar
norinaomar
AUTHOR
August 7, 2012 at 12:09 AM delete

Selalu buat dulu..tapi sekarang dah tukar taktik..abah saya tangkap pukul 2, 3 pagi masa ayam tido atas pokok belimbing buluh,.
Lagi senang..

Reply
avatar
August 7, 2012 at 2:14 AM delete

Kalau dulu kita ada crocodile hunter.. La ni kita ada chicken hunter! XD

Reply
avatar
Aujinz
AUTHOR
August 7, 2012 at 2:16 AM delete

hahahaha... pernah buat.. tapi pakai jerat jer.. tangkap ayam memalam laa bro.. depa rabon.. koh koh koh

Reply
avatar
zack
AUTHOR
August 7, 2012 at 2:33 AM delete

Hahahahaha,Dulu pun aku selalu buat benda ni..seronok bila dapat tngkap..Keok!keok!keok! xD

Tp kalau senang tangkap ayam pada waktu malam la,tak pun kejar ramai2 sampai ayam tu penat,kalau ayam tu lari masuk semak..mesti dah terlekat kat semak tu ditambah penat ayam tu mesti down punya..hahhaha

Lagi satu,kalau ayam tu liar sangat..taruk gam tikus kat tempat tido dia..settle!hahaha

kecil2 dulu aku suka tengok Atuk aku sembelih ayam..hahhahah KEJAM je rasa kikikikik xD

Reply
avatar
Taufik
AUTHOR
August 7, 2012 at 5:59 AM delete

tu la aku rasa tak patut la menzalimi ibu ayam didepan mata anak ayamnya
sadis sangat tu

cover la skit

Reply
avatar
rAIHan
AUTHOR
August 7, 2012 at 8:54 AM delete

hehe..tak pernah buat..tp mmg ohsem lah sapa yg pernah buat..

Reply
avatar
Uncle Jonni
AUTHOR
August 7, 2012 at 9:00 AM delete

owh... aku guna stail... bagi mkn... dtg dekat sikit.. pastu lompat dan tangkap... kalu x kena... ligan ayam tu keliling rumah....

sekian terima kasih...

Reply
avatar
keri ikhwan
AUTHOR
August 7, 2012 at 9:44 AM delete

aku punye stail sama cam uncle joni haha

Reply
avatar
nazha anua
AUTHOR
August 7, 2012 at 5:14 PM delete

Sebenarnya ni bapak ayam, tapi taji tak berapa nak nampak kot..baru perasan macam mak ayam..adeh..heh heh

Reply
avatar
nazha anua
AUTHOR
August 7, 2012 at 5:18 PM delete

mak aih..tak batal puasa ke taruk gam tikus kat tempat tido ayam bro?..lol..haha..

Reply
avatar
nazha anua
AUTHOR
August 7, 2012 at 5:19 PM delete

pernah buat tangkap ayam memalam..tapi dah fedup sebab susah nak dapat + muka calar balar..hehe

Reply
avatar
nazha anua
AUTHOR
August 7, 2012 at 5:21 PM delete

arakian, taktik ini didapati kurang berkesan di kampung sebab ayam boleh menyeberang kampun gsebelah tanpa tercungap cungap..hehehe

Reply
avatar
ayut
AUTHOR
August 7, 2012 at 10:47 PM delete

hahaha...sabo jela..ap jd la kat ayam tu nnt.sembelih msak kicap la jwb ye :)

Reply
avatar
Yousof
AUTHOR
August 7, 2012 at 11:34 PM delete

Hehe thanx bro sudi jenguk blog bajet comel aku tu ;D
first time aku masuk blog kau semalam, serius aku suka style kau!


InsyaAllah boleh je nak sticker-kan kartun kau.. Sebelum ni aku rajin offer macam tu dekat mana² blogger yang terer melukis ni. Nampak gayanya kau orang pertama yang berminat, aku pun teruja bro hehe.

Sambung kat email lagi mudah bro yusofbinngadi@gmail.com

Reply
avatar
Yousof
AUTHOR
August 7, 2012 at 11:56 PM delete

hehe ya iyalah aku orang jawa.. Tapi nak ngomong jawa aku agak fail haha

Reply
avatar
kiru magu
AUTHOR
August 8, 2012 at 10:34 AM delete

haha,cool kot buat camtu XDDd

Reply
avatar