Entri 1 - Pemenang GA Bagi Belah Kartunster #2

8.10.13 10 Comments A+ a-



Bismillahi Rahmani Rahim





Ni...entri kedua aku dalam masa 3 bulan..
Dan entri ni aku buat untuk pemenang kontest GA Bagi Belah Kartunster #2 yang lalu..

Sebab tak sempat nak buat masa raya eid fitri, aku tangguhkan niat aku ke raya eid adha..
Kad raya pun sama jugak, akan aku bagi dan design baru sempena eid adha ni..
Aku mintak maap..dan harap semua ok:)

Jadi, ni entri untuk pemenang top 3 yang aku ilustrasikan cerita beliau dan publish kat kartunster.blogspot..
Penama ialah BiskotCikot dan boleh lihat entri asal di sini..
Pemenang yang lain akan menyusul kemudian..

Enjoice cerita beliau..









Zaman aku berpuasa dan beraya masa kecik-kecik dulu best gila. 
Aku ingat lagi, masa tu..... waktu cuti sekolah, bulan puasa, aku berada di kampung, dan berasrama penuh dirumah tok tanpa ibubapa disisi..yang ada hanyalah sepupu sepapat serta mak pak saudara yang tinggal dikawasan berhampiran rumah tok.

Nak dipendekkan cerita ada satu hari itu, terlihat sepupu sepapat (lelaki) bermain mercun.. 
Biskot : ni mercun mende ni, lawa gila! 
Sepupu : mercun ketupak 
Biskot : satu berapa ringgit
Sepupu : samah se *loghat kelantan* 
Biskot : (binggung) samah tu berapa riya?
Sepupu : woh 5pesen jah. Wani nok beli jugok ko?










Biskot : Ha'a. Beli mana ? (dalam poket dah ada duit dah XD)
Sepupu :  Kedai alik depe nuh, ho maghi la, kito nak tunjuk.









Aku dengan yakin dan slumber badaknya pun gi beli mercun ketupat tu, 4 keping (bersamaan RM2). 









Kemudian tanyalah sepupu cara nak mainnya, lalu dia tunjukkan kehebatannya membakar dan membaling mercun di semak-semak lalang di kawasan rumah berhampiran. 









Masa ni aku dah cuak sebenarnya, bunyinya depan-depan meruntuhkan semangat kewibawaan aku.. tapi misi harus diteruskan.









Pertama kali main, yang membakar mercun dan pegang lighter (rembat) tu dia (si sepupu), yang pegang mercun ketupat itu plak aku. Risau meletup kat tangan andai terlambat baling. Jadi aku cancel, aku suruh dia bakar & baling..tapi  guna mercun aku. (konon tak nak membazir, nak hapuskan bukti pembelian).









Cukup kali kedua dia bakar mercun, mercun yang ketiga, aku pula yang cuba.. guna teknik yang pertama tadi, aku pegang, dia bakar...kira dah fikir masak-masak lah ni, nak nyalakan sendiri takut. Punya la nebes masa ni, acuh tak acuh je peelnya. 









 Elok je bernyala mercun, terus aku baling laju-laju. 









Senyap. 









Tak bunyi apa-apa. Misi pembakaran gagal.









Cuba lagi untuk mercun keempat dan terakhir, kali ni bersemangat padu, perfect semua, cukup nyalaan api, dan tenaga lontaran seimbang. Cuma..kali ini...










..aku dah tersalah baling =A=''









Silap besar punya! bertempek orang dalam bilik air yang masa tu tengah mandi bila mercun tu meletop. Boleh tahan bergegor gak bunyinya. Rumah kampung. Jatuhnya pula betul-betul dekat kawasan bilik air atas atap zink yang tersadai. Kecut perut gak.. 

sebab yang maki dari dalam bilik air tu pun, mak sedara sendiri.. XD 
Jadi sejak mejak tu aku insaf.. itulah kali pertama dan terakhir cubaan main mercun ketupat. Sekali seumur hidup. Now I'm clean. Main mercun pun sebab terpengaruh dengan rupa bentuk. 
Nasib baik tak putus jari.


Syukur alhamdullilah
aamin~ 




Begitulah cerita beliau yang sangat menarik..
terima kasih kerana berkongsi..








10 komen

Write komen
Dea Day
AUTHOR
October 8, 2013 at 4:06 AM delete

Hahahahaha.. bapaklah citenye.. Sakit perut nak terberak aku baca

Reply
avatar
Keri Ikhwan
AUTHOR
October 8, 2013 at 4:54 AM delete

aku suka tengok reaksi mimik muka tuu.. walau nmpak over tapi memang menyengat!

Reply
avatar
Nur A.Z
AUTHOR
October 8, 2013 at 5:14 AM delete

haha kelakarlah. kesian mak sedara tu dah la tengah mandi.hehe

*lukisan sangat comel!

Reply
avatar
October 8, 2013 at 7:35 AM delete

nasib baik jatuh kat bilik time orang tengah mandi, kalau dibuatnya terlempar kat tandas time orang tengah melabur saham...?? lol.

tapi kesian gak kat makcik tu.. sebab 'penjenayah' berjaya melarikan diri. hohoho~

Reply
avatar
plain83
AUTHOR
October 8, 2013 at 7:58 AM delete

wakakaka panel last kali tu paling epic!!! XD

btw... tumpang iklan ckit... jom join Contest GA Isi Buih Kata Komik aku, deadline 12 Oct 2013, sempat lagi nih! meh cepat!! XD

Reply
avatar
Noor Suraya
AUTHOR
October 8, 2013 at 5:47 PM delete

hahahhahahaha.....boleh bayang mesti marah gila la mak sedara dia.hahahahaa

Reply
avatar
C++
AUTHOR
October 8, 2013 at 7:27 PM delete

Bhai NaZha..

Terbaek.... Hahahaha.... nasib baik bukan kena kat jamban.... Hahaha

Reply
avatar
October 9, 2013 at 6:57 AM delete

haha mercun ketupat ni bahaya sikit. bunyi kalu meletop tu mau bergegar telinga

Reply
avatar
BiskOt
AUTHOR
October 9, 2013 at 9:27 AM delete

maki bukan sebarang maki, maki nya sentap sampai ke hari ini..Terima Kasih 13 panel dikongsi, umur panjang kita cuba surport kartunster lagi.. XD

** 98% betul gambarannya (O0O)"

Reply
avatar
Aujinz
AUTHOR
October 11, 2013 at 10:20 PM delete

kabooommmm.. kah kah kah...
epik betei..

Reply
avatar